Kennis, innovatie en samenwerking binnen Fieldlabs

De VDBorne Campus is hét knooppunt voor innovatie binnen de precisielandbouw. Op de percelen rondom de VDBorne Campus (in Reusel en omgeving en verder in de Kempen) zijn diverse proefpercelen aanwezig voor allerlei soorten onderzoek. In samenwerking met bedrijven, scholen, overheden, (onderzoeks)instellingen, toeleveranciers en andere agrarische ondernemers worden hier allerlei onderzoeken opgezet en uitgevoerd op het gebied van precisielandbouw.

De VDBorne campus verzamelt en analyseert gedurende het gehele teeltseizoen alle mogelijke data punten. Deze verdelen worden verdeeld in de drie categorieën Precision Agriculture, Machine data en Soil, water & Energy
Met de data wordt gewerkt aan het onderbouwen van de werking van nieuwe of vernieuwde middelen en methoden. De proeven worden gedaan op het niveau van een akkerbouwbedrijf, zodat -  bij een positief resultaat - de techniek verder worden geïnnoveerd, geoptimaliseerd en concreet worden toegepast in de praktijk.

Wat bieden wij en wat is er mogelijk? Ontdek het hieronder per Fieldlab!

Precision Agriculture (PA)

De VDBorne Campus faciliteert proeven met betrekking tot middelen, methoden en machines. We verzamelen het gehele teeltseizoen data over bodem, gewasgroei en eventueel arbeid. De fieldlabs die onder deze categorie vallen, zijn vooral de fieldlabs waar data mee te verzamelen is, zoals met drones en (bodem)sensoring. Van de verzamelde data maken we voor partners een database met statistieken, waar partners zelf data science mee uitvoeren.​

Daarnaast voert de campus zelf meerdere proeven uit per teeltseizoen. Deze proeven worden uiteindelijk voorzien van een uitgebreid dataverslag. Hierin kunnen de verschillen in aanpak en het resultaat worden onderbouwd met de verzamelde en beschikbare data.

FIELDLAB DRONES

Om teeltproeven en gewassen van boven te kunnen monitoren en zo data te kunnen verzamelen over de actuele gewasgroei op een perceel, kunnen er verschillende drones worden ingezet.

Meer informatie

FIELDLAB BODEM​

Om de potentiële gewasopbrengst te behalen, is het in kaart brengen van de bodempotentie een belangrijke stap in de precisielandbouw.

Meer informatie

ASSETS

Nieuws en bijeenkomsten die je slimmer maken.

Machine Data (MD)

De campus krijgt veel vragen over data en datasystemen. Bijvoorbeeld, hoe sla je data op en hoe kun je data overzichtelijk weergeven? Om die vraag te beantwoorden hebben we een dashboard ontwikkeld om data structureel op te slaan. Deze wordt ook gebruikt voor het faciliteren van proeven.

Daarnaast leveren we onze data als input aan toeleveranciers die data-opslagsystemen ontwikkelen. Deze input is geleverd door systemen van sensorleveranciers in de praktijk te testen, te evalueren en door te ontwikkelen waar nodig. Bepaalde opslagsystemen staan nog steeds ter beschikking van de campus voor gebruik bij proeven.

Ook de techniek van machines is in opkomst. Zo zijn de eerste robots ontwikkeld en worden technieken steeds verder geoptimaliseerd. Op onze campus krijg je de mogelijkheid om robotisering en nieuwe technologie te testen in te praktijk.


FIELDLAB ROBOTS

De laatste jaren worden de eerste robots geïntroduceerd als prototypen en ingezet in de precisielandbouw.

Meer informatie

FIELDLAB SOFTWARE

Data moet uiteindelijk ergens verzameld worden, hiervoor zijn er meerdere platforms, apps en leveranciers, die dit aan kunnen bieden.

Meer informatie

Soil, Water & Energy (SW&E)

De onderdelen Precision Agriculture (PA) en Machine Data (MA) bevatten vooral hulpmiddelen voor test-, demo of proefmogelijkheden. Hiermee verzamel je data en sla je het op verschillende manieren op, zoals in platforms, apps of dashboards. Dit zijn vaak de investeringen van telers, toeleveranciers en overheden.

Vollegrond telers, akkerbouwers en fruittelers hebben te maken met meerdere invloeden, zoals de bodem en het beschikbare water. Op de campus vind je ook veel activiteiten rond deze invloeden, vaak in samenwerking met de overheid, het waterschap en natuurbeheer. Maar we betrekken ook telers en toeleveranciers. Deze activiteiten komen samen in het onderdeel Soil, Water & Energy.

FIELDLAB REGEN

Het irrigeren van gewassen op droog gevoelige gronden of droog gevoelige plekken is noodzakelijk. 

 Meer informatie

FIELDLAB STROKENTEELT

Binnen het Praktijkcentrum is het mogelijk om strokenteelt toe te passen met hierin verschillende gewassen en bloemstroken. 

Meer informatie 

FIELDLAB MAKING-SENSE

Binnen het project Making-sense is het de missie om gewas- en bodemsensordata juist te vertalen naar een uiteindelijk geautomatiseerde teeltmaatregel.

Meer informatie

FIELDLAB CIRCULARITEIT

Duurzaamheid en circulariteit wordt een steeds belangrijker begrip in de sector. Hierdoor heeft het Praktijkcentrum verschillende maatregelen genomen die de duurzaamheid ten goede kan komen. 

Meer informatie

FIELDLAB SENSOREN

Bodem- en gewassensoren kunnen worden ingezet om relevante data te verzamelen over de toestand van de bodem of over de stand en groei van het gewas op een bepaald perceel.

Meer informatie

FIELDLAB BIODIVERSITEIT

Een goede en diverse biodiversiteit, kan zorgen voor een weerbaardere bodem en plant. Zo kunnen er meer natuurlijke vijanden worden aangetrokken tegen bepaalde schadelijke insecten.

Meer informatie

FIELDLAB GEZONDHEID

We hebben in fieldlab gezondheid geleerd dat ieder plantje ene klantje kan zijn, zoals ieder personal coaching en personal caring kan hebben. 

Meer informatie