ASSETS

Nieuws en bijeenkomsten die je slimmer maken.

Global Navigation Satellite System


GNSS is een veelgebruikte term binnen de precisielandbouw. De afkorting GNSS staat voor 'Global Navigation Satelite System'.  
GNSS is een verzamelnaam voor alle GNSS-systemen. 

GNSS wordt regelmatig verward met GPS, ook in de landbouw. Maar dat is niet correct. GPS (Global Positioning System) is een specifieke techniek die wordt gebruikt om exacte plaatsen te bepalen. GPS heeft veel bekendheid gekregen doordat het Amerikaanse leger deze techniek gebruikt, maar ook bijvoorbeeld TomTom, smartphones en andere apparaten maken gebruik van GPS. 

GPS is een veelgebruikte techniek, maar niet hetzelfde als GNSS. GPS maakt namelijk onderdeel van het meer overkoepelende GNSS. 
GPS, Galileo, GLONASS en BEIDOU vormen samen de vier satellietsystemen die het meest gebruikt worden. Naast GPS, zal daarom ook de overkoepelende term GNSS steeds vaker gebruikt worden.

GNSS in de landbouw

Een GNSS-ontvanger berekent een positie op aarde door de tijdsduur te meten dat een radiosignaal onderweg is tussen de satelliet en de ontvanger. Bij de berekening van de positie van de GNSS-ontvanger zijn minimaal drie satellieten nodig. Om naast de positie, ook de hoogte te kunnen bepalen, is een vierde satelliet nodig. Door gebruik te maken van correctiesignalen kan hierdoor zeer nauwkeurig een positie bepaald worden. Het bepalen van een positie is zeer belangrijk voor precisielandbouw, omdat hierdoor heel precies bepaald kan worden waar een bepaalde tractor, drone of zelfs plant zich bevindt.


Hoe werkt GNSS in de landbouw?

Het vaststellen van een plaats in het veld is voor allerlei precisielandbouw- en precisietechnologieën een eerste vereiste. Daarom worden bijvoorbeeld GNSS-antennes geplaatst op de cabine van een tractor, zodat daarmee een locatie-signaal kan worden verstuurd naar- en ontvangen van satellieten in de lucht. Door het versturen van signalen tussen satellieten en de ontvanger (bv. op een tractor) kan heel nauwkeurig worden bepaald waar die tractor zich op welk moment bevindt. dat gebeurt niet éénmalig, maar continue, zodat de precieze positie van de tractor tijdens de hele rit bepaald kan worden en deze kan worden begeleidt om op de goede weg te blijven. 
De nauwkeurigheid die hierbij van belang is, is afhankelijk van het doel dat bereikt dient te worden. Met GPS kan gereden worden met een minimale afwijking van 5 cm en met een maximale afwijking van 10 meter. Met een nauwkeurigheid van 5 cm kan er precies gewerkt worden en de opbrengst geoptimaliseerd worden bijvoorbeeld door vaste rijpaden aan te leggen, zoals veelal in de biologische landbouw gedaan wordt.

De toepassing van GNSS gaat dus onder meer over veldplanning, het maken van taakkaarten, tractorgeleiding, meer nauwkeurige bemesting en analyse- en voorspellen van opbrengsten.


Ook meer weten over precisielandbouw?