ASSETS
Nieuws en bijeenkomsten die je slimmer maken.
Benutten van bodempotentie om opbrengst te vergroten
Om de potentiële gewasopbrengst te behalen, is het in kaart brengen van de bodempotentie een belangrijke stap in de precisielandbouw. Dit aangezien een perceel vrijwel nooit homogeen is en er altijd variatie is. Hierdoor verschilt de samenstelling en dus de potentie van de bodem binnen het perceel. Door de bodempotentie in beeld te brengen, kunnen plaatsspecifieke teeltmaatregelen worden genomen. Deze maatregelen kunnen de potentie nog verder versterken of de zones met minder potentie verbeteren. De visie is dan ook om de bodempotentie in beeld te brengen, met als doel de plekken met een lage potentie te verbeteren voor de teelt en de hoge potentie plekken te versterken tijden de teelt. De bodempotentie wordt in beeld gebracht met behulp van een bodemscan en/of de bodemanalyse van Kinsey-Albrecht.
Bodemscan
Aangezien de eigenschappen van de bodem binnen een perceel variaties vertoont, varieert ook de bodemvruchtbaarheid binnen een perceel. Daarom is het belangrijk om deze variaties nauwkeurig in beeld te brengen over het gehele perceel. Dit is mogelijk met een bodemscan. De bodem kan verschillen wat betreft de vorm en grootte van de minerale deeltjes, de pH, het organische stofgehalte, variaties van nutriënten in de bodem en de omstandigheden van de bodem, zoals natte plekken.
Aan de hand van een bodemscan worden deze variaties in beeld gebracht en verwerkt tot een taakkaart. Hiermee wordt de bodempotentie van een perceel kenbaar. Om de samenstelling in de bodem in beeld te brengen, maak je gebruik van een bodemgeleidbaarheidssensor. Dit is de Dualem 21s sensor, die in bezit is van een elektromagnetische inductie (EMI) sensor. De bodemscan worden uitgevoerd door Soilmasters. Dit is een samenwerking tussen Fleuren Tech, Soil services en Van den Borne aardappelen.
De EMI sensor meet de elektrische geleidbaarheid (EC) van de bodem met behulp van elektromagnetische straling. Via een wisselstroom in een zendspoel wordt er een magnetisch veld opgewekt. Een andere ontvangstspoel meet de sterkte en dus de elektrische geleidbaarheid van het perceel. De EC is uiteindelijk een belangrijke maat voor de bodemvruchtbaarheid van de bodem. De geleidbaarheid hangt namelijk af van het vochtgehalte, de hoeveelheid en variatie aan nutriënten/zouten, de CEC, textuur (kleigehalte) en het organische stofgehalte. Hoe hoger de geleidbaarheid, hoe vruchtbaarder de grond. Deze waardes worden als data verzameld met behulp van de bodemscan, maar ook wordt bijvoorbeeld de structuur en profielopbouw in beeld gebracht met de scan. Zo spoor je natte plekken of storende lagen op.
De data van de bodemgeleidbaarheid wordt verwerkt tot een (bodempotentie)taakkaart. Met deze taakkaart is het mogelijk variabel te plannen, variabel (kunst)mest te strooien of variabel te doseren bij een gewasbescherming met herbiciden. Ook wijst de scan uit waar bemonsterd moet worden en waar de beregenings- of bodemsensoren geplaatst dienen te worden. Op die manier stel je bijvoorbeeld een optimaal moment van beregenen vast. Dit zijn meestal de plekken waar de geleiding gemiddeld is.
Bodemanalyse Kinsey-Albrecht
Aan de hand van de bodemanalyse van Kinsey-Albrecht, breng je de mineralenbalans in de bodem in kaart. Doordat de aanwezige macro- en micro-elementen in beeld worden gebracht in de bodemanalyse, zegt deze data iets over de toestand van de bodem. Met deze data is een advies mogelijk om de juiste verhoudingen in de bodem te bereiken. Daardoor verbetert de bodemvruchtbaarheid en de bodembiologie.
Een goede verhouding tussen de macro- en micro-elementen is belangrijk voor een goede gezondheid en weerbaarheid van de bodem. Dit leidt uiteindelijk tot sterke en gezonde gewassen. De verhouding Calcium-Magnesium is hierin erg belangrijk. De elementen hebben invloed op de volgende punten:
Voor een goede bodemvruchtbaarheid moeten de macro-elementen in een goede verhouding aanwezig zijn. Deze zijn namelijk bepalend voor de structuur en de pH van de bodem. De verhouding tussen de macro- en micro-elementen is weer bepalend voor de zuurgraad en het zoutgehalte in de bodem. De zuurgraad of ook wel de pH is weer bepalend voor de mineralenopnamecapaciteit van het gewas. Ook hebben micro-elementen een grote invloed op de weerbaarheid van het gewas tegen ziekte en plagen of meerdere vormen van stress.
Het is belangrijk om de mineralenhuishouding van de bodem in beeld te brengen (chemie van de bodem), aangezien dit positieve gevolgen kan hebben voor het bodemleven en dus de vruchtbaarheid van de bodem. Dit met de reden dat bepaalde meststoffen een negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van het bodemorganismen. Door gestuurd en gericht de juiste meststoffen toe te voegen, stimuleert je het bodemleven en de wortelactiviteit (biologie van de bodem), zorgend voor een goede bodemstructuur (fysiologie van de bodem). Ook het beschikbaar stellen van voldoende organische stof in de bodem, is hierbij belangrijk.
Aan de hand van de bodemmonsters en de Kinsey-Albrecht bodemanalyse, is een nauwkeurig bodemadvies mogelijk. Dit verwerk je vervolgens tot een taakkaart. Soilmasters kan de bodemmonsters nemen, en verwerken, hieruit volgt dan een advies.