ASSETS
Nieuws en bijeenkomsten die je slimmer maken.
Verzamel data voor precisielandbouw
Bodem- en gewassensoren kunnen worden ingezet om relevante data te verzamelen over de toestand van de bodem of over de stand en groei van het gewas op een bepaald perceel. De verzamelde data kan vervolgens worden verwerkt tot een taakkaart, waardoor de conditie van de bodem en de actuele groei van het gewas in beeld kan worden gebracht. De taakkaart kan vervolgens worden gebruikt bij verschillende teeltmaatregelen, zoals bijvoorbeeld het plaatsspecifiek bemesten.
Het Fieldlab Sensoren is onderverdeeld in vier groepen:
- Bodemsensoren
- Gewassensoren
- Weerstations
- Overige sensoren
Bodemsensoren
Aan de hand van bodemsensoren kan de spanning van het bodemvocht wordt gemeten. Hierdoor is het mogelijk om de vochttoestand van de bodem in beeld te brengen. Deze data kan real-time iets vertellen over de waterbeschikbaarheid van de planten.
Daarnaast kunnen sommige bodemvochtsensoren worden gekoppeld aan een weerstation, hierbij kan de verzamelde data van zowel de sensor als het station aan elkaar worden gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk om het ideale irrigatiemoment te bepalen. De volgende bodemvochtsensoren zijn beschikbaar op de campus:
TerraSen Pro sensor - Bodemvochtstation van Dacom
De TerraSen Pro sensor geeft data over de vochtsituatie in de bodem. De sensor meet in vijf lagen het bodemvocht en de bodemtemperatuur, van 10 centimeter tot 50 centimeter. De sensor is gekoppeld aan een weerstation. Dit weerstation meet de neerslag, windsnelheid en straling op een bepaald perceel. Met behulp van deze data kan het juiste irrigatiemoment worden bepaald met de juiste hoeveelheid op de juiste plek. Hiermee kan irrigatiemanagement worden geoptimaliseerd. De data is te vinden op een webapplicatie en een mobiele app van Dacom.
Farm21
De Farm21 is ook een sensor, die bodemgegevens kan verzamelen en vervolgens in beeld kan brengen. De Farm21 meet het bodemvocht op drie verschillende dieptes, van 0-10 centimeter tot 20-30 centimeter. Ook de bodemtemperatuur in de toplaag (10 centimeter diep) wordt gemeten, net als een aantal weergegevens. Deze weergegevens, zoals de luchttemperatuur en - vochtigheid worden met de Farm21 onder het gewas gemeten. Dit komt aangezien de Farm21 sensor onder het gewas wordt bevestigd. De data is te vinden op het platform van de Farm21. Naast de Farm21, beschikt de campus ook over de Farm24.
Gewassensoren
Met behulp van gewassensoren is het mogelijk om de groei van planten in beeld te brengen. Ook wel gewassensing genoemd. Dit wordt gedaan door de hoeveelheid teruggekaatst (zon)licht op te vangen. Dit is een index voor de groei van de plant, aangezien een plant (zon)licht opneemt en licht wat niet wordt opgenomen, wordt vervolgens teruggekaatst. Aan de hand hiervan kan er een biomassa- of een chlorofylkaart worden gemaakt.
Fritzmeijer Isaria
Met de Fritzmeijer gewassensor is het mogelijk om data te verzamelen over de groei van het gewas. Deze sensoren zitten vaak bevestigd aan een trekker of aan een machine, bijvoorbeeld de spuit of de kunstmeststrooier. Hierdoor is het mogelijk om bij elke bewerking in het perceel, een taakkaart te maken over de actuele groei van het gewas. De groei van het gewas wordt in beeld gebracht, doordat de Fritzmeijer sensor het teruggekaatste licht opvangt. Aan de hand hiervan kunnen er uiteindelijk vegetatie indexen gemeten worden.
Weerstations
Bij precisielandbouw is het belangrijk om de juiste teeltmaatregel, op de juiste plek, op het juiste moment toe te passen. Het moment van toepassen is onder andere afhankelijk van de weersinvloeden. Om een teeltmaategel op het juiste moment toe te passen, is het belangrijk om de actuele weerinvloeden in beeld te brengen. Dit kan met behulp van weerstations. Met de actuele weersinvloeden kan bijvoorbeeld het juiste spuitmoment worden geadviseerd of het juiste irrigatiemoment worden bepaald.
Wolkytolky
De WolkyTolky is een weerstation, die verschillende weergegevens meet. Zo worden de volgende gegevens gemeten door het weerstation:
- Neerslag
- Temperatuur
- Windkracht + windrichting
- De relatieve luchtvochtigheid
- Zonnekracht + UV-straling
- Bladnatheid, wat een belangrijk indicator kan zijn voor de ziektedruk.
Ook het bodemvocht en de bodemtemperatuur kunnen worden gemeten met het weerstation van WolkyTolky.
Daarnaast is het mogelijk om verbinding te maken met een datacentrum via een mobiel netwerk of app. Hierop kunnen de actuele ontwikkelingen op het perceel worden getoond en kan de app de teler waarschuwen wanneer een ingestelde waarde wordt bereikt of is overschreden. Een voorbeeld van een ingestelde waarde is een bepaalde percentage van het bodemvocht. Wanneer het percentage bijna wordt bereikt of wordt overschreden, kan de teler gewaarschuwd worden via de app. Aan de hand hiervan kan de teler tijdig reageren en kan een eventueel vochttekort worden voorkomen.
Sencrop
Met de weerstations van Sencrop is het mogelijk om agro-weergegevens vanuit het perceel te verzamelen. Deze data van de verschillende weerstations van Sencrop, kunnen vervolgens worden gekoppeld aan een adviesmodule, ook wel een Beslissings Ondersteunend Systeem (BOS-systeem) genoemd. Zo kan de juiste beslissing worden genomen, voor een effectief resultaat van de maatregel en kan bijvoorbeeld het inputproduct worden verminderd. Een voorbeeld is het bepalen van het juiste spuitmoment, met een lagere dosering aan gewasbeschermingsmiddel. Daarnaast is het met Sencrop mogelijk om data van andere weerstations in de omgeving te analyseren. De beschikbare weerstations van Sencrop op de campus zijn de Raincrop en de Windcrop.
- Raincrop: Met de Raincrop van Sencrop kunnen lokale agro-weergegevens, zoals de (cumulatieve) neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid, natteboltemperatuur en het dauwpunt worden gemeten.
- Windcrop: Met de Windcrop is het mogelijk om het gewas op het juiste moment te behandelen en te zorgen voor een zo effectief mogelijke teeltmaatregel. Zo meet de Windcrop de windsnelheid, windrichting en mogelijke windvlagen.
Overige Sensoren
Naast de bodemsensoren en gewassensoren zijn er nog andere sensoren, waarmee data kan worden verzameld. Deze sensoren worden al vernoemd en uitgelegd in andere fieldlabs waar ze van toepassing zijn, hieronder worden ze nog kort weergegeven.
NIRXact-sensor
Een NIRXact-sensor kan worden gebruikt tijdens het uitrijden van dierlijke mest. Met deze sensor is het mogelijk om hoeveelheden van bepaalde waardes uit het mest, per bepaalde zone in beeld te brengen. Een voorbeeld van een waarde is de hoeveelheid stikstof. Zo kunnen de toegevoegde waardes aan stikstof op een specifieke plek, nauwkeurig in beeld worden gebracht.
UAV-sensing
UAV-sensing (Unmanned Aerial Vehicle), is ook wel het monitoren (van een perceel of teeltproef) vanuit de lucht met behulp van drones. Aan de hand van UAV-sensing van het gewas, kan er verschillende data worden verzameld. Zo kan er data worden verzameld over de actuele groei van het gewas of kunnen onkruidplekken in beeld worden gebracht. Deze data kan worden verzameld met behulp van verschillende camera’s, die te gebruiken zijn op de drones.
Remote-sensing
Om de actuele gewasgroei in beeld te brengen vanuit de lucht, is het ook mogelijk om gebruik te maken van sensoren die bevestigd zitten op satellieten. Dit wordt ook wel remote-sensing genoemd. Bij deze techniek van sensing wordt er ook gebruik gemaakt van het zonlicht, door het teruggekaatste zonlicht op de vangen met de sensoren. De gegevens van de satellieten worden vervolgens verwerkt tot beelden, deze beelden kunnen vervolgens iets zeggen over de groei van de planten.