Vlieg vanaf onze professionele drone luchthaven
Van den Borne Aardappelen koploper in precisielandbouw
Van den Borne Aardappelen is al sinds 2007 koploper op het gebied van precisielandbouw en experimenteert al sinds 2012 met drones voor precisielandbouw. De toepassing van drones voor precisielandbouw biedt enorme voordelen voor boeren, hun bedrijven én het milieu. De gewassen worden direct digitaal gemonitord, zodat waar nodig actie direct kan worden ondernomen om bijvoorbeeld uitdroging of ziektes te voorkomen.
Win-winsituatie door toepassing drones
De afgelopen zes jaar heeft Van den Borne onderzoek gedaan op haar proefvelden. Op basis van haar jarenlange onderzoek en ervaring is bewezen dat ‘live’ en direct weten wat overal op het land gebeurt, het mogelijk maakt om veel minder (preventief) te bewateren, bemesten en besproeien. Zo blijkt dat de inzet van drones in de reguliere werkprocessen zorgt voor veel tijdwinst, kostenbesparend werkt en bijdraagt aan het doorlopende landbouwonderzoek om met minder milieubelasting rendabele opbrengsten te bereiken.
Het gebruik van drones in het buitengebied kent voordelen voor de landbouw, natuur en waterbeheer. Ook voor het ontdekken van bosbranden en voor snelle beeldvorming bij incidenten zijn drones een welkom hulpmiddel.
Versnelling toepassing drones voor precisielandbouw
Om de inzet van drones in de agrarische sector verder te onderzoeken en schaalvoordelen te ontdekken, heeft Van den Borne Aardappelen al in 2016 het initiatief genomen om de toepassing van drones voor precisielandbouw verder te onderzoeken en versnellen. Inmiddels heeft zich dat ontwikkeld tot Agri Drone Port; een professionele, veilige en toekomstbestendig omgeving waar wordt gewerkt aan innovatie en toepassing van drones voor precisielandbouw.
Veiligheid en communicatie zijn hierbij uitermate belangrijk. Daarom werkt Agri Drone Port alleen met officiële drone piloten én hebben we voor het testgebied in Reusel een heuse luchthavenmeester die de continuïteit en veiligheid overziet. De komende jaren staan in het teken van steeds beter de mogelijkheden van drone voor mens en natuur kunnen inzetten, uiteraard op een veilige manier.
Agri Drone Port
Contact opnemen met Agri Drone Port, een timeslot inplannen om te vliegen of meer informatie? Neem een kijkje op de website van Agri Drone Port zelf.
Fieldlab drones
We hebben een diverse drones die worden gebruikt bij teeltproeven. We monitoren gewassen van boven en verzamelen data over de actuele gewasgroei op een perceel.
Meer informatieASSETS
Nieuws en bijeenkomsten die je slimmer maken.
RPAS luchthaven in Reusel
In het gebied van de Agri Drone Port in Reusel is een luchthavenregeling van kracht (artikelen 8.1a en 8.64 Wet luchtvaart). De Agri Drone Port Reusel is een RPAS luchthaven met gesloten vlieggebied in luchtruim categorie G en bevindt zich boven de proefvelden van Jacob van den Borne.
Het vlieggebied kent 3 luchthavengebieden met ieder een geregistreerde opstijg- en landingsplaats van 3x3 meter. Zoals op iedere luchthaven dient een officiële RPAS piloot toestemming van de havenmeester te krijgen om te vliegen. Na toestemming mag je als RPAS piloot vliegen conform de vergunning die je als vlieger hebt. Indien je op je ROC bijvoorbeeld een ontheffing hebt om hoger dan regulier te gaan, dan wordt dit als extra melding met vliegbasis Eindhoven gecommuniceerd op de ochtend van de geplande vlucht.
De proefvelden kennen ongeveer 40 datalagen per punt, ideaal om sensoren van drones te ijken en teeltproeven ter verduurzaming van de landbouw dagelijks met drones te monitoren. Hightech meets Agrofood met vleugels, een open innovatieruimte met bemensing, een havenmeester en sensor- en samplingfaciliteiten vanuit de VDBorne Campus.
Het primaire doel van de luchthavenregeling is om het luchtruim gebruik met drones veilig te laten verlopen. De eerste stap is dat overig luchtverkeer boven het gebied weet dat er die dag elektrische RPAS/drones met payload tot maximale 150 kilo in ons vlieggebied kunnen hangen.
De luchthavenregeling is vastgesteld. Nu zijn we aan de slag met de implementatie van de benodigde luchthaven protocollen, registraties en veiligheidsmaatregelen.