Terugblik: Velddag Kunstmestvrij Telen

Op woensdag 12 juni 2024 vond een inspirerende en leerzame praktijkmiddag plaats bij VDBORNE in Reusel. Aanleiding voor deze bijeenkomst was een proef bij Jacob van den Borne, bekend van zijn teelt op zandgrond in Reusel, en Anton Bartelen, die teelt op kleigrond in Fijnaart. Samen startten zij in 2019 met een uitdaging: is het mogelijk om aardappelen te telen op zand en klei zonder het gebruik van kunstmest?  

BEMESTINGSSTRATEGIE

Zowel Anton als Jacob verdeelde één van hun percelen in verschillende vlakken. Op ieder vlak pasten zij een verschillende strategie toe qua bemesting. Met deze aanpak hebben zij vijf jaar lang onderzocht hoe aardappelen groeien zonder kunstmest. Daarnaast lag de focus op het verbeteren van de bodemkwaliteit door natuurlijke middelen. 

RESULTATEN

De resultaten na een volledige gewasrotatie lijken veelbelovend. Tijdens de velddag werden deze resultaten uitvoerig gedeeld met de aanwezige agrariërs, onderzoekers en geïnteresseerden. Deze bijeenkomst bood unieke gelegenheid om kennis te maken met de technieken en inzichten die zijn opgedaan tijdens de proef. 

PRAKTISCHE INZICHTEN

Tijdens de middag namen bezoekers deel aan diverse praktijkgerichte sessies. De interactieve opzet zorgde voor een levendige uitwisseling van kennis en ervaringen. 

Naast de onderzoeksresultaten kwamen ook tools aan bod waarmee boeren zonder dure analyses hun bodem beter leren kennen. Met behulp van deze tips kunnen de bezoekers direct aan de slag met het verbeteren van de bodem en het verminderen van kunstmest. 

Deze middag benadrukt het belang van duurzame landbouw en het potentieel van kunstmestvrije teelt. Het experiment van Jacob van den Borne en Anton Bartelen toont aan dat minder of zelfs geen kunstmest noodzakelijk is om succesvol gewassen te telen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ben je geïnteresseerd in duurzame landbouw en wil je meer weten over kunstmestvrij telen? Word lid van Smart Farming Academy, waar je alles leert over precisielandbouw. 

Vergeet niet om de agenda van de VDBORNE Campus in de gaten te houden voor toekomstige evenementen en bijeenkomsten.

Future Farming & Food Experience
Evenement | 30 mei 2024