SQAT streeft naar hogere opbrengst en verbeteren bodemkwaliteit


Duurzaamheid en technologie staan centraal in de landbouw van de toekomst. Het Europese project “SQAT” levert een bijdrage aan het integreren van beide en het toewerken naar toekomstbestendige landbouw. SQAT biedt middels gerobotiseerde bemonstering meer inzicht in wat er precies in de bodem gebeurt. Zo kunnen boeren meer inzicht (en data) over de bodem verkrijgen, kosten besparen en meer doelgericht sturen op o.a. bemesting, zaaien en bodemkwaliteit. 
VDBorne Campus is als één van de proeflocaties betrokken bij dit internationale project. Want deelname aan dit project past perfect bij haar ambitie: “Farming the Future. Together.” 
Lees hieronder meer over SQAT!


Hoe breng je in kaart wat je niet ziet?

Veel boeren weten precies wat er óp hun perceel gebeurt. Maar wat gebeurt er precies ónder de grond; hoe ziet de bodem eruit en hoe kunnen we doelgericht sturen op de behoeften van het perceel? SQAT richt zich op het in kaart brengen van wat de boer niet zelf kan zien. SQAT staat voor “Soil Quality Analysis Tool”; de SQAT-tool brengt de bodem van percelen in kaart en levert op basis daarvan nauwkeurige en kosteneffectieve kaarten van bodemeigenschappen. SQAT richt zich specifiek op het onderzoeken en implementeren van slimme landbouwtoepassingen met behulp van bodemsensoren, data en robotica.


Internationale samenwerking met boeren en bedrijven

SQAT draagt bij aan het stimuleren van precisielandbouw en het bijdragen aan de landbouw van de toekomst. Dit door het maken van slimme bodemkaarten die boeren helpen om aan de ene kant hun productiviteit te verhogen en aan de andere kant hun kosten te verlagen. Met behulp van autonome robots en analyses in het veld levert SQAT nauwkeurige gegevens, zodat boeren betere beslissingen kunnen nemen over bijvoorbeeld bemesting, zaaien, kalken en bodemverzorging. Met de bodemkartering van SQAT kunnen boeren namelijk o.a. de gewasdichtheid en bodemgezondheid verbeteren, terwijl ze hun emissie verminderen.

Om dit te bereiken, gebruikt SQAT een co-creatieve aanpak. Dat wil zeggen dat er nauw wordt samengewerkt met boeren en bedrijven in zeven verschillende Europese landen: België, Duitsland, Ierland, Nederland, Servië, Zwitserland en Oekraïne. In elk van deze zeven landen wordt samengewerkt met een lokaal boerenbedrijf om direct input vanuit de praktijk op te halen. VDBorne is één van deze proefboerderijen (“use cases”). Op deze manier wordt geborgd dat SQAT uiteindelijk een breed scala aan specifieke landbouwuitdagingen daadkrachtig kan aanpakken.


VDBorne Campus en Brabantse zandgronden

VDBorne Campus is gevestigd op zandgronden in- en rondom het Brabantse Reusel. Deze zandgronden hebben een hoge variabiliteit in organische stofgehalte, wat het voor aardappeltelers lastig maakt om hun bodembeheer te optimaliseren. Daarom is deze praktijkcase binnen SQAT vooral gericht op het verbeteren van het bodembeheer en de winstgevendheid van aardappelteelt. Want net als VDBorne worden ook veel andere Nederlandse aardappeltelers (op zandgronden) geconfronteerd met grote uitdagingen door deze inconsistente bodemomstandigheden. Door geavanceerde bodemkartering en variabele zaaisnelheidtechnologie te gebruiken, kunnen boeren het gebruik van kostbaar zaaimateriaal verminderen en tegelijkertijd de opbrengst verbeteren. Het SQAT-systeem doet onderzoek hoe dit proces kan worden verbeterd door een meer betaalbare, nauwkeurige en bruikbare bodemkaart te bieden.

Samen met haar internationale partners geeft VDBorne hiermee dus invulling aan haar ambitie: Farming the Future. Together.


Meer over SQAT

SQAT is een 3,5 jaar durend project. Het project ging in maar 2024 van start en loopt tot en met september 2027. Binnen SQAT werken deelnemende bedrijven en kennisinstellingen aan de ontwikkeling van veldrobots voor bodembemonstering, waaronder ook een mobiel veldlab voor bodemanalyses. Hiermee beogen zij het voor boeren makkelijker en goedkoper te maken om bodemdata te verzamelen en toepasbaar te maken. Want betere informatie over de bodem helpt boeren om betere beslissingen te nemen en beter doelgericht te sturen met teelthandelingen. 
SQAT wordt mede gefinancierd door de Europese Unie en de Zwitserse overheid. 

SQAT heeft vier hoofddoelen:

  • Verbeteren van de toegang tot bodemgegevens in de landbouw en het benutten van deze gegevens om de landbouw efficiënter en winstgevender te maken.
  • Combineren van geavanceerde technologieën om de nauwkeurigheid, kwaliteit en kosteneffectiviteit van bodemgegevens te borgen
  • Het mogelijk maken van nieuwe toepassingen in de precisielandbouw door middel van nieuwe data
  • Het creëren en op de markt brengen van projectresultaten.

Lees meer over SQAT via https://sqat.farm/

 


Nieuwe modules in de Smart Farming Academy
Opbrengstpotentie & de 4 precisiestappen voor deze winter