‘Slim telen komt neer op het delen van kennis’

‘Slim telen komt neer op het delen van kennis'

In 2020 begon het programma "AgriFoodInnovation" vanuit de ambitie om de Noord-Brabantse agrifood toekomstbestendig te maken. Hierin worden slimme systemen ontwikkeld die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid. 
Vier jaar later staat er een beweging die innovatie, samenwerking en verduurzaming centraal stelt in de regio. VDBorne Campus is één van de kartrekkers van de business cases die binnen AgriFoodInnovation zijn uitgewerkt.
 

Business case 'Slimmer telen'

VDBorne Campus is de afgelopen jaren kartrekker geweest van de businesscase 'Slimmer Telen'. Deze richtte zich op het ondersteunen van akkerbouwers bij de overstap naar precisielandbouw en het beter benutten van digitale technologieën. 
Eén van de speerpunten is om de jonge generatie boeren in aanraking te laten komen met de toekomst van de landbouw. Dit om de landbouw van de toekomst vorm te geven én een kans te geven door slim te telen. “Mensen moeten op z’n minst snappen hoe landbouw werkt”, aldus Jacob van den Borne.


Samen met kennisinstellingen werkt de VDBorne Campus eraan om de overheid duidelijk te maken dat er flexibiliteit nodig is om de uitdagingen aan te kunnen. Anders blijven we achter de feiten aanlopen en zien veel collega’s geen toekomstperspectief meer.” Juist dát is een belangrijk doel van de VD Borne Campus: aantonen dat er met meer flexibiliteit wél een positief toekomstperspectief is. Onder meer het verzamelen en toepassen van data, samenwerking met stakeholders en kennisontwikkeling zijn daarbij cruciaal.



Ter ere van het vierjarige jubileum van het programma, is een magazine gepubliceerd over de successen en voortgang van de diverse business cases.

Wilt u meer weten over de visie van VDBorne Campus en haar bijdrage aan deze business case? Lees dan het artikel in het magazine van AgriFoodInnovation!


Lees het hele artikel via het 
magazine van AgriFoodInnovation

Leren en ontwikkelen in de akkerbouw