SIMONE onderzoekt innovatieve methoden voor landbouw van de toekomst


Innovaties testen voor boer en natuur


Tien partners uit verschillende Europese landen lanceren gezamenlijk het onderzoeksproject “SIMONE”. Dit project is gestart om innovatieve landbouwmethoden te onderzoeken die bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheid en prestaties van landbouwbedrijven. Alle innovaties worden in de praktijk getest en onderzocht in verschillende proefboerderijen. Ook VDBorne Campus doet mee aan dit project en geeft hiermee invulling aan haar ambitie: Farming the Future. Together.


Pascaline Pierson, projectleider van SIMONE, legt uit: “Dankzij de kennis en expertise van boeren uit het veld, de agro-ecologische transitieaanpak én de grensoverschrijdende, Europese samenwerking is SIMONE ideaal in staat om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken.” Wat dit project uniek maakt is de veldgerichte aanpak: bij de toepassing van agro-ecologische toepassingen is het belangrijk dat de kennis en expertise van boeren centraal staat en alle betrokken partijen daaraan worden verbonden. Door op de boerderij zelf te experimenteren en te luisteren naar de ervaringen van boeren, zijn boeren de hoofdrolspelers in dit project.

Ambitieuze doelstellingen 

SIMONE heeft een aantal ambitieuze doelstellingen. Deze zijn als volgt: 

  • Ontwikkelen van innovatieve oplossingen op boerderijen, in co-creatie met regionale belanghebbenden 
  • Het testen en leveren van oplossingen die werken in échte landbouwsituaties 
  • Het bieden van gebruiksvriendelijke tools en methoden voor boeren om hun technische, ecologische en economische prestaties te verbeteren 

Innovatieve aanpak 

SIMONE is een Europees, grensoverschrijdend onderzoeksproject voor boeren, onderzoekers en belanghebbenden. Het project wil boeren praktijkgerichte innovaties bieden die zijn aangepast aan het specifieke gebied. Deze samenwerking bestaat uit zeven grensoverschrijdende proeftuinen, die als missie hebben om collectief een transitie op gang te brengen die inspeelt op de specifieke uitdagingen van hun gebied. Alle innovatieve maatregelen worden getest op de proefboerderijen, zodat zij van daaruit andere boeren kunnen informeren en overtuigen om deze ook toe te passen.

Drie innovatiegebieden 

SIMONE richt zich op drie gebieden van innovatie: 

  • Onkruidbeheer om minder fytosanitaire producten te gebruiken 
  • Plantvoeding in relatie tot bodemvruchtbaarheid 
  • Vestiging van gewassen in de context van klimaatverandering 


Over SIMONE 

Het project SIMONE is in februari 2024 in Nancy (Frankrijk) gelanceerd. Het project heeft een looptijd van vier jaar en beschikt over een budget van €5,4 miljoen als onderdeel van het Europese territoriale samenwerkingsprogramma Interreg Noordwest-Europa (NWE).
 
Arvalis voert het project uit met tien partners uit zes andere landen: Munster Technological University (Ierland), Agroscope (Zwitserland), Inagro (België), Hiphen (Frankrijk), Les Décompacté-e-s de l'ABC (Frankrijk), CRA-W (Waals Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek, België), VIVES Hogeschool (België), VDBorne Campus (Nederland), Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw / SPNA (Nederland) en Bionales (Duitsland). Vier organisaties zijn ook geassocieerd met het project: INRAE (Frankrijk), Irish Co-operative Organisation Society (Ierland), Provincie Fryslan (Nederland) en Gustave Eiffel Universiteit (Frankrijk).

Wil je meer weten over het project? Bekijk onderstaande video.


Samen werken aan perspectief voor de agrarische sector