Samen werken aan perspectief voor de agrarische sector

De VDBorne Campus zet zich in voor een toekomstbestendige agrarische sector door samenwerking en innovatie. Linda van Hilten (Gebiedsregisseur bij VDBorne Campus) vertelt: “Wij brengen boeren, techleveranciers, overheden en kennisinstellingen samen om bestaande kennis en technologieën in de praktijk te brengen en nieuwe kennis en technologieën te ontwikkelen.” De focus ligt op haalbare oplossingen die de sector verder helpen.

Samen met ecologen, beleidsmakers en andere partijen ontwikkelt de VDBorne Campus toepassingen op het gebied van precisielandbouw. Deze samenwerkingen richten zich onder meer op verbeterde bodemkwaliteit, efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en versterking van biodiversiteit. “Boeren spelen een belangrijke rol bij het realiseren van maatschappelijke doelen, zoals de opgaves op het gebied van waterkwaliteit of biodiversiteitsherstel,” legt Linda uit. “Er is een hoop beschikbare kennis en technologie die nog op de plank ligt, klaar om in de praktijk toe te passen.”

Proeftuin voor duurzame innovaties

Niet alleen faciliteert VDBorne Campus ontmoetingen en kennisuitwisseling, maar de VDBorne Campus biedt ook fieldlabs waar innovaties getest worden. Door samenwerkingen te smeden met kennisinstellingen en andere organisaties worden nieuwe technieken sneller en effectiever naar de praktijk gebracht. Het project ‘Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand’ met Wageningen University & Research, AgriFood Capital en het Ministerie van Landbouw is hier een mooi voorbeeld van.  In dit project is de stap gezet van boerderij- naar gebiedsniveau. Kringlooplandbouw door samen te werken in het gebied met andere agrariërs volgens een ‘gebiedsbouwplan’. “De volgende stap die ik als gebiedsregisseur wil zetten, is om ook de gronden en opgaves die niet bij agrariërs liggen te betrekken. Als we de grond van bijvoorbeeld een waterschap of een terreinbeherende organisatie mee kunnen nemen in de totale opgave voor het buitengebied, dan kunnen we de puzzel echt goed leggen.”

Verbinding creëren en polarisatie voorkomen

Bovendien zet VDBorne Campus zich in voor verbinding in een tijd waarin de beeldvorming rondom landbouw soms gepolariseerd is. “Er heerst een misvatting dat landbouw en natuur tegenover elkaar staan, terwijl ze elkaar juist kunnen versterken,” zegt Linda. Het is belangrijk om in gesprek te blijven en begrip te creëren voor de uitdagingen én oplossingen in de sector. “Wij willen open het gesprek aangaan, zodat misverstanden worden weggenomen en een waardevolle samenwerking in het belang van beide ontstaat.”

Overheid als onmisbare schakel

Ook fungeert VDBorne Campus als brug tussen de overheid en de praktijk. Door samen met beleidsmakers naar haalbare oplossingen te zoeken, proberen we de kloof tussen regels en de realiteit van het boerenbedrijf te overbruggen. “Er zijn grote stappen mogelijk door precisielandbouw (denk aan het gebruik van meststoffen die precies passen bij de bodem en de plant en het veel gerichter inzetten van gewasbeschermingsmiddelen), maar daarvoor moet wel passende regelgeving worden ontwikkeld,”  zegt Linda. Het streven naar vlotte, voortdurende communicatie tussen overheid en praktijk is een cruciaal speerpunt van de Campus.

Samen resultaat boeken!

Met haar projecten brengt de VDBorne Campus natuur en landbouw samen. Het platform biedt ruimte voor gesprekken tussen alle betrokkenen, innovatie en kennisdeling. “We streven naar een gezonde balans tussen landbouw en natuur. Samen werken we aan een toekomst waarin de landbouw floreert én een positieve impact heeft op het milieu”. Met deze verbindende rol is de VDBorne Campus een waardevolle partner in de transitie naar een toekomstbestendige, innovatieve agrarische sector.

Ontwikkel jouw boerderij met de Smart Farming Academy