Uitnodiging akkerbouwers, tuinbouwers, boomtelers

Zelf je eigen proef opstarten om toekomstbestendig te worden? Hoe doe je dat? Datagedreven? Om te beginnen door als LOONWERKER en TELER naar een van de drie ''Jacob on Tour'' middagen van 1300-1700 te komen.

We willen graag horen waar jij als loonwerker en volle grond teler aan wil werken komende jaren. Ondersteuning in tijd en soms middelen is georganiseerd. We werken met partners waar we al jaren goede ervaring mee hebben. 


Onze droom is dat iedereen inschrijft om met een (huis)kavel de komende jaren aan de slag gaat om toekomst bestendig boeren te ontdekken.

Indien zelf experimenteren (nog) niet bij je past, kan je bij anderen meekijken tijdens praktijk en velddagen. Ons doel is 5-10 loonwerkers in Zuid NL die met ons aan de slag gaan waar je kan meekijken. 

Zie je kansen, wil je iets met een bepaalde techniek, data of methode? Kom naar een intake middag, laat je inspireren.  

Jacob on Tour

20 februari - Dinteloord, bij Cosun Innovation Center van 13.00-17.00 (agenda Dinteloord en aanmelden)

27 februari - Bavel, bij Loonbedrijf Kennes van 13.00-17.00 (agenda Bavel en aanmelden)

6 maart - Vredepeel, bij Proefboerderij WUR Open Teelten van 13.00-17.00 (agenda Vredepeel en aanmelden)

Op de middag zelf kun je je inschrijven om met een perceel aan de slag te gaan

Waarom doen we dit en waarom zou je mee moeten doen?

Meekijken en/of meedoen

Er komt veel op ons telers en kwekers af de komende jaren. Een aantal weten al wat ze willen proberen, anderen kijken liever mee. Kom naar een Making Sense middag laat je inspireren en start eventueel je eigen leerperceel plan met een van de aanwezige coaches. Is een eigen proef een jaar te vroeg? Sluit je dan aan bij een thema en kom kijken op velddagen.   

-        Kom naar een middag waar Jacob van den Borne zijn proeven ervaring toelicht, 20-2, 27-2 of 6-3. 

-        Op de locatie zal er nog een spreker zijn met inspirerend voorbeeld. 

-        Er zijn tafeldiscussies over thema’s die bij de meeste telers en kwekers spelen. Bij interesse komt er (online) vervolg.

-        Op het einde van de middag heb je wellicht een idee voor een van je percelen, bespreek dit met een aanwezige coach

 

Waarom gaat dit werken?

Jacob van den Borne in in 2010 begonnen met onderzoekers, adviseurs en 2 andere boeren met 10 jaar een thuiskavel beschikbaar te stellen aan onderzoekers, toeleveranciers, adviseurs: Laat maar zien wat kan. Jacob heeft heel veel geleerd van experimenten op zijn thuiskavel. Wat werkt heeft hij opgeschaald in zijn teeltbedrijf. In 2017 zijn we samen met ZLTO projectleiders en coaches de Precisielandbouw Innovatiegroepen Zuid Nederland gestart. In totaal 160 akkerbouwers, tuinders en boomkwekers die via whattsapp groepen elkaar informeerden en vragen stelden. In 9 studiegroepen op teelt/regio onderverdeeld. We hebben veel vertelt, gedemonstreerd en een grote groep is zelf begonnen met experimenteren. Dit pakken we nu weer op door vanuit VDBorne Campus en partners de hulplijn te zijn en te focussen op loonwerkers die bij een of meer telers iets gaan proberen.

SLIM MEEKIJKEN op 5-10 percelen

We gaan verspreid over Limburg en Brabant sowieso aan de slag met 5-10 percelen voor 3 jaar met loonwerkers en telers. Je kan je als loonwerker hiervoor op de Jacob on Tour dagen aanmelden. Hier kan je op velddagen meekijken. Bij deze percelen gaan we alles uit de kast trekken wat kan. Jacob zoekt loonwerkers/telers in Zuid Nederland die de komende paar jaar met een van hun percelen aan de slag willen om problemen op te lossen, kansen te pakken en als werkmethode toekomst bestendig te worden. We maken samen een meerjaren plan en verzamelen financiering. 

SLIM MEEDOEN : 

Zelf een leerperceel starten kan ook. Kom met proef ideeën dan helpen we met een plan.

Vanuit VDBorne Campus staan we klaar om met je mee te denken over je perceel uitdagingen of kansen die je ziet elders die je wil uitproberen. Om dat goed te doen en effect van andere manier van werken te meten moet je met data/gegevens aan de slag. VERSCHIL zien in aanpak op hetzelfde perceel is de beste manier om overtuigd te raken dat een betere/andere manier van perceelmanagement werkt bij jou voor jou. 
 
Jacob on Tour 2024, de drie intake dagen zijn een samenwerking tussen VDBorne Campus, ZLTO, LLTB, Cosun, DAW, WUR en Yuverta. 

De dagen worden mede mogelijk gemaakt door :